Hekla Stålstrenga

Årets første artistslipp – pressemelding 21.04.2021

Styret i Farsund Folk Festival bestemte seg tidlig for at det skulle bli festival i 2021. Vi gjennomførte i 2020, og da mente vi at vi selvfølgelig skulle klare å arrangere festival også i 2021. Vi viste jo bare ikke helt hvordan. I det stille har vi jobbet med flere scenarier, diskutert ulike konsepter og vært i kontakt med forskjellige artister og band. Vi har nå kommet frem til en skisse, en ramme for en festival som gjør at vi føler oss trygge på å ivareta både det musikalske innholdet og smittevernet.

onsdag 21. april 2021

Etter at Regjeringen presenterte sin gjenåpningsplan, satser vi på å arrangere en festival på rammene av fjorårets med noen lettelser. Noe av festivalens styrke er at vi har flere arrangement fordelt utover hele kommune og at vi bruker ulike arenakonsept. Vi arrangerer våre konserter på små og mellomstore arenaer der publikum skal komme tett på musikken og musikerne, heller enn på store arenaer. Dette har gjort oss mindre rammet av koronapandemien enn de festivalene og arrangementene som er avhengig av å ha mange mennesker samlet på ett avgrenset område.

Anslaget// Åpningskonsert torsdag med Hekla Stålstrenga

Hekla Stålstrenga

Åpningskonserten er selve anslaget for festivalen, hvor de norske artistene står i fokus i år. Vi er stolt over å presentere årets headliner: Hekla Stålstrenga som gjennom 15 år har markert seg som et av Norges mest populære band med sin helt særegne miks av folkemusikk, viser og pop. Med en blanding av varm visesang, røffe riff og triste ballader har gruppa klart å treffe noe kjent og kjært i oss alle.  Låter som «Har du Fyr», «Folketonen», «Vise ved Vintersolkverv» og «Siste Sang» har blitt allemannseie og for lengst gått inn i den norske visekanonen.

Hekla Stålstrenga er en av få norske folkemusikkband som selger ut Operaen i Oslo, så her bør dere være tidlig ute med å kjøpe billetter. Åpningskonserten vil finne sted i Eilert Sundthallen som tidligere år.

Les mer om Hekla Stålstrenga her! 

 

Finn fredagsro i Frelserens Kirke// Kirkekonsert Sigrid Moldestad med band.

Sigrid Moldestad er norsk folkemusiker, sanger, låtskriver, skuespiller og tekstforfatter. Hun ble kåret til Årets Folkemusiker i 2010 og debuterte som soloartist i 2007 med plata “Taus” som hun fikk Spellemannsprisen for.

Sigrid Moldestad slapp sitt sjette soloalbum 19. februar «Tonen i meg» I dette albumet tar hun oss med inn i et spennende musikalsk landskap med mørkere understrømmer en tidligere plater. Hardingfela er fortsatt sterkt til stede på flere låter, men dette albumet leker i flere sjangre.

 

Les mer om Sigrid Moldestad her!

 

Fest i sjømannens kjølvann // Storm Weather Shanty Choir

Lenge var festivalens motto Sailors Wake, som vi oversatte til: I sjømannens kjølvann. Mottoet skulle henvise til den rike sang- og musikktradisjonen som ble utvekslet i kjølvannet av den norske skipsfarten generelt og mellom landene rundt Nordsjøen spesielt. Selv om vi har byttet navn på festivalen har vi ikke gått bort fra dette temaet for programmet, vi har heller blitt enda mer tydelig på at det er slektskapet i musikken og kulturen rundt Nordsjøbassenget vi skal dyrke frem, med utgangspunkt i vår egen sangtradisjon lokalt, sjømannsviser og sjantis.

Frode Nyvold som har vært en viktig inspirasjonskilde for festivalen har i mange år samlet sjømannsviser og sjantier, og han har børstet støv av mange sjantier fra Farsund. Sjanti er en type arbeidssang som ble sunget av sjøfolk ombord på seilskutene.

Sjantien ble brukt til arbeid, og var et middel til å få et lite og utslitt mannskap til å yte maksimalt, og det fantes sjantier tilpasset de ulike arbeidsoppgavene ombord. Det kan være snakk om pumpesjantier, varpesjantier, gangspillsjantier, rykkesjantier, halesjantier og hivesjantier. Sjantiene og sjømannssangene har vært en viktig og stor del av Farsunds maritime kultur. Farsund Sjømannsforening gjorde flere plateinnspillinger med de lokale sjømannsvisene og det sies at Norges siste sjantimann var fra Farsund.

I år er vi derfor stolte over å presenter Storm Weather Shanty Choir fra Stord. Koret er kjent for sine energiske livekonserter anført av sjantimann Haakon Vatle. Koret er internasjonale stjerner og opptrer like godt på rockefestivaler som på en folkemusikkfestival.

Internasjonalt har «sea shanties» tatt av på digitale plattformer som Tik Tok. Helt nye generasjoner har nå fått opp øynene for genren, og man har allerede døpt 2021 til «The Year of Sea Shanty» Storm Weather Shanty Choir er med på bølgen og melder om en enorm interesse fra hele verden.

Les mer om Storm Weather Shanty Choir her! 

I tillegg til de nevnte konsertene ovenfor vil vi ha som alltid presentere noen nye programkonsepter og noen kjente. Vi skal gjennomføre dans, festivalkro, PopUP FOLK, familiedag på Nordberg Fort mm. Alt i henhold til gjeldende smittevernregler.

Billettsalget starter i uke 22.

Hekla Stålstrenga

Hekla Stålstrenga
Til tross for pandemi og konsertpause i 2020 har Stålstrengene brukt tida godt. Bandet leverte et helt bestillingsverk til Barnefestivalen på Senja bestående av 10 helt nye, selvskrevne låter laget for barn, folk som har barn...

Storm Weather Shanty Choir

SWSC-00911-1-1024x683
Sjantier er arbeidssanger som ble bruk til sjøs, og i Storm Weather Shanty Choir tolkning fremføres sjantiene i rock´n roll-drakt der publikum hiv seg med og syng av full hals – altså om rocka allsang! Med...

Sigrid Moldestad band

Sigrid Moldestad Band
Sigrid Moldestad slapp sitt sjette soloalbum 19. februar "Tonen i meg"  I dette albumet tar hun oss med inn i et musikalsk landskap med mørkere understrømmer enn tidligere. Hardingfela er fortsatt sterkt tilstede på flere låter,...