HCdwmYDY

Antti Paalanen (FI)

Dere husker Antti Paalanen, den finske trekkspilleren som spilte hatten av alle på Farsund Folk Festival i 2012? Nå kommer han endelig tilbake til oss!

Antti Paalanen har vært fremtredende innen finsk samtidsfolkemusikk i en årrekke. Han lager musikken sin på torader, og bruker nye teknikker og nye uttrykksfulle klangfarger for å utvide potensialet til instrumentet, og han leker med en rekke sjangre.

Paalanen kommer fra Sør-Österbotten, en region i det vestlige Finland rik på pelimanni-tradisjonen (’tradisjonell musiker’) innen finsk folkemusikk. Mellom 1989 og 1996 vant Paalanen det finske pelimanni-mesterskapet på diatonisk trekkspill fire ganger, og han kom på andreplass i verdensmesterskapet for diatonisk trekkspill i Østerrike i 1999. Han har gitt ut fire soloalbum: Äärelä (2007), Breathbox (2010), Meluta (2014) og Rujo (2019). Meluta ble nominert til Nordisk råds musikkpris 2016 og til den nasjonale Teosto-prisen i 2015. Breathbox og Rujo-albumene ble nominert til Årets etnoalbum i henholdsvis 2011 og 2020 på den årlige Emma-gallaen, som tilsvarer Spellemannprisen i Finland. Meluta var også den avsluttende komponenten i Antti Paalanens kunstnerisk orienterte doktorgrad, Bursting bellows – Bisonoric accordion’s bellows rhythmics in composition i 2015. I doktorgraden fokuserte han på å skrive ny musikk for det bisonoriske trekkspillet fra et instrumentalt perspektiv. Antti Paalanen mottok Nordiske låtskriverorganisasjoners NPU-pris i 2022 og ble kåret til Årets komponist innen finsk samtidsfolkemusikk 2019 av den finske musikkforleggerforeningen (MPA Finland).

De siste årene har Antti turnert på festivaler over hele verden – hovedsakelig rundt i Europa, men også i USA, Canada, Russland og Japan. Paalanen er aktiv som musiker og komponist i en rekke sammenhenger i Finland. Han har bidratt med komposisjoner og arrangementer på 15 album med ulike band. Han har også skrevet musikk for scenen og vært ansatt som scenemusiker ved det Finske nasjonalteateret og andre store finske teatre.

Medvirkende:
Antti Paalanen – trekkspill