Ryan Young

Ryan Young & Jenn Butterworth

Nordsjøfestivalen er stolte over å presentere to av Storbritannias fremste unge musikere innen folkemusikken, Ryan Young, fele, og Jenn Butterworth, gitar.

Ryan Young

I 2016 ble Ryan Young ble valgt til «Årets nykommer» ved MG Alba Scots Trad Music Awards. Han fokuserer på skotsk musikk, ofte sanger og melodier som er blitt glemt, som han spiller på sin egen måte. 

Som tiåring hørte Ryan felespilleren Aly Bain på tv. Han sier selv at det ble en åpenbaring for ham, og at han siden aldri var i tvil om at han skulle spille fele. Han viste et tydelig talent, og fikk stipend til The Royal Conservatoire of Scotland. Han gjennomførte studiet med toppkarakterer og ble betegnet som virtuos på instrumentet sitt.

Som ung felespiller vant Ryan «The Danny Kyle Open Stage» i 2007 ved Glasgows Celtic Connections festival, og var finalist i BBC Radio 2 Young Folk Awards i både 2007 og 2008. Han var også finalist både i 2015 og 2016, i den prestisjetunge BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year.

Han har opptrådt på festivaler over hele Skottland, Irland, Frankrike, Cuba, Tsjekkia og Russland. Han har også stått på scenen med Paolo Nutini og Phil Cunningham på festivalen «T in the Park», foran ca. 80.000 mennesker.

I 2017 kom debutalbumet, som ble produsert av den kjente amerikanske musikkprodusenten Jesse Lewis. Her tolker Ryan tradisjonsmusikk på sin egen måte, og albumet fikk toppkarakter blant kritikerne.

Jenn Butterworth

Jenn Butterworth er en av de fremste gitaristene innen den akustiske folkemusikken i Storbritannia. Hennes karakteristiske måte å spille på, blir kalt «Butterworth-style». Hun er en ettertraktet samarbeidspartner og studiomusiker, og har deltatt i flere store prosjekter innen folkemusikk.  

Med base i Glasgow, har hun vært en av pådriverne for den levende, akustiske folkemusikken der. Her møtte hun Laura-Beth Salter, som hun dannet duoen «Jenn & Laura-Beth» med. Duoen samarbeider med flere kjente musikere fra Glasgow, og var med på å starte «The Blas Collective i 2009», kvelder der musikerne spiller og jammer favoritter på sin måte. Ti år etter starten, er det fremdeles veldig populært.

De siste årene har Jenn Butterworth deltatt på mer enn 10 studioalbum, der tre er blitt nominert til årets album på The Scots Trad Music Awards.  I tillegg til duoen «Jenn and Laura-Beth», opptrer hun fast med «The Kinnaris Quintet», som ble nominert til beste folkemusikkgruppe i 2018.  Hun samarbeider også med prisvinnere som Ross Ainslie og Ali Hutton, Claire Hastings og Shetlands supergruppe «Fiddlers’ Bid», for å nevne noen.

Hennes brede erfaring innen folkemusikken, har gjort henne til en populær og dyktig lærer. Hun ble kåret til «Årets lærer» på The Scots Trad Music Awards i 2015. Hun underviser også ved The Traditional Music Department på The Royal Conservatoire of Scotland, er fast medlem som lærer for Glasgow Fiddle Workshop, i tillegg til å holde kurs på festivaler.