Saltfishforty, Copyright Sean Purser

Saltfishforty

Douglas Montgomery (fele, fiolin) og Brian Cromarty (sang, gitar, mandolin),utgjør duoen “Saltfishforty”. De kommer fra Orknøyene og er krumtapper i folkemusikken der, men har trofaste fans langt utenfor Skottlands grenser.

«Saltfishfortys» musikk er dypt forankret i tradisjonsmusikken på Orknøyene, men samtidig er lydbildet rått og rikt med innslag av amerikansk og øst-Europeisk folkemusikk, ispedd en dose heavy metal. Om duoens spesielle navn, sier de at det kan være etter godseieren som alltid hadde salt fisk til ettermiddagsteen, og trengte en «forty» (= 40 fluid ounces av maltbrennevin) etterpå, eller fordi de salter musikken sin litt.

Douglas og Brian møttes på barneskolen, og holdt kontakten gjennom ulike band i hele oppveksten. I 2002 dannet de formelt duoen «Saltfishforty», etter å ha vært de eneste to i bandet som møtte opp på en spillejobb. De bestemte seg for å spille likevel, og lage så mye bråk som de klarte… og sånn har de fortsatt, ifølge dem selv.

Gjennom årene har de gledet publikum på mange ulike festivaler: Celtic Connections, Cambridge, HebCelt, Shetland, Lorient in Brittany og Canada’s Celtic Colours, i tillegg til turnéer i USA og Europa.

Duoens femte album, «Bere», ble sluppet i 2017, til strålende kritikker. Det ble nominert til årets album i MG Alba Scots Trad Music Awards.

Saltfishforty har stått på vår ønskeliste kjempelenge, og endelig kommer de til Farsund og Norge!!! Vi opplevde dem live i februar,  en sen fredagskveld, det var energi, humor, fart og dans – publikum var i ekstase! Folkemusikk blir aldri det samme igjen etter at du har opplevd Saltfishforty!