Bilde Lars Jakob Rudjord

Lars Jakob Rudjord // Kjempe – Jo

17. februar 2022 19:00–20:30

kr 250

KJEMPE – JO, MYTEN FRA TOVDAL I TONER.

På 1800-tallet levde en mytisk skikkelse i Tovdal i Agder: En sagnomsust mann, kjent blant folk som Kjempe-Jo. Det sies at han var en slåsskjempe det var umulig å beseire, men også en ypperlig danser. Han var svær, gikk stadig på hendene, og en gang tok han livet av en bjørn med øks. Mannen het Jon Olsen (1816-1883), og var Lars Jakob Rudjords tippoldefar.

“Jeg har vært fascinert av gangaren “Kjempe-Jo” helt siden jeg hørte Annbjørg Lien spille den for noen år siden. Og da jeg oppdaget at mannen som gav navn til slåtten var en av forfedrene mine, ble jeg rett og slett nødt til å ta tak i dette, forteller Rudjord.

Nå har pianisten og komponisten fra Farsund latt seg inspirere av historiene om Kjempe-Jo, hverdagslivet i Agder på 1800-tallet og tradisjonsmusikken fra Tovdal, og skrevet helt ny musikk. Verket ble til med et arbeidsstipend fra Komponistenes vederlagsfond i 2020.

Lars Jakob hadde sin urframføringen av Kjempe- Jo under Farsund Folk Festival i august 2021. På grunn av restriksjoner ble forestillingen raskt utsolgt. Vi ønsker nå å gi flere mulighet til å få med seg dette spennende verket i Husans vakre festsal.

Med Kjempe-Jo byr Lars Jakob Rudjord på en intim, spennende og engasjerende konsertopplevelse, hvor gammelt møter nytt, og en tradlåt eller to fra Tovdal flettes sammen med Rudjords egen musikk. Kanskje blir det også fortalt en skrøne eller to fra 1800-tallets Agder.

Lars Jakob Rudjord – piano, keyboards
Guro Kvifte Nesheim – hardingfele
Katrine Schiøtt – cello
Jonas Sjøvaag– perkusjon
Louise Lavoll – lyd