Bilde Lars Jakob Rudjord

Lars Jakob Rudjord // Kjempe – Jo // Farsund Folk Festival

28. august 2021 18:00 –

kr 300

Billetter

KJEMPE – JO, MYTEN FRA TOVDAL I TONER.

På 1800-tallet levde en mytisk skikkelse i Tovdal i Agder: En sagnomsust mann, kjent blant folk som Kjempe-Jo. Det sies at han var en slåsskjempe det var umulig å beseire, men også en ypperlig danser. Han var svær, gikk stadig på hendene, og en gang tok han livet av en bjørn med øks. Mannen het Jon Olsen (1816-1883), og var Lars Jakob Rudjords tippoldefar.

“Jeg har vært fascinert av gangaren “Kjempe-Jo” helt siden jeg hørte Annbjørg Lien spille den for noen år siden. Og da jeg oppdaget at mannen som gav navn til slåtten var en av forfedrene mine, ble jeg rett og slett nødt til å ta tak i dette, forteller Rudjord.

Nå har pianisten og komponisten fra Farsund latt seg inspirere av historiene om Kjempe-Jo, hverdagslivet i Agder på 1800-tallet og tradisjonsmusikken fra Tovdal, og skrevet helt ny musikk. Verket ble til med et arbeidsstipend fra Komponistenes vederlagsfond i 2020, og urframføringen skjer på Farsund Folk Festival med et stjernelag av musikere satt sammen for anledningen. I etterkant reiser bandet videre til Oslo for å spille på Riksscenen.

Med Kjempe-Jo byr Lars Jakob Rudjord på en intim, spennende og engasjerende konsertopplevelse, hvor gammelt møter nytt, og en tradlåt eller to fra Tovdal flettes sammen med Rudjords egen musikk. Kanskje blir det også fortalt en skrøne eller to fra 1800-tallets Agder.

Lars Jakob Rudjord – piano, keyboards
Johanne Flottorp – hardingfele
Katrine Schiøtt – cello
Jakop Janssønn – perkusjon

Husan

Husan i Farsund var opprinnelig et stort kjøpmannshus, oppført av handelsmannen, rederen og verftseieren Jochum Brinch Lund til bruk for sine sønner Gabriel Lund (eidsvollsmannen) og Ebbe Lund i 1790-årene. Bygningen ble regnet som landets nest største verdslige trebygning. Navnet betyr «hus» i flertall. Jochum Lund døde i 1807, og sønnene drev farens virksomhet videre fra eiendommen. Redusert handel med England under Napoleonskrigene ga i stedet muligheten…
Les mer