Bilde Lars Jakob Rudjord

Lars Jakob Rudjord urframfører sitt verk om Kjempe – Jo.

“Jeg har vært fascinert av gangaren “Kjempe-Jo” helt siden jeg hørte Annbjørg Lien spille den for noen år siden. Og da jeg oppdaget at mannen som gav navn til slåtten var en av forfedrene mine, ble jeg rett og slett nødt til å ta tak i dette, forteller Rudjord.

fredag 11. juni 2021

På 1800-tallet levde en mytisk skikkelse i Tovdal i Agder: En sagnomsust mann, kjent blant folk som Kjempe-Jo. Det sies at han var en slåsskjempe det var umulig å beseire, men også en ypperlig danser. Han var svær, gikk stadig på hendene, og en gang tok han livet av en bjørn med øks. Mannen het Jon Olsen (1816-1883), og var Lars Jakob Rudjords tippoldefar.

Nå har pianisten og komponisten fra Farsund latt seg inspirere av historiene om Kjempe-Jo, hverdagslivet i Agder på 1800-tallet og tradisjonsmusikken fra Tovdal, og skrevet helt ny musikk. Verket ble til med et arbeidsstipend fra Komponistenes vederlagsfond i 2020, og urframføringen skjer på Farsund Folk Festival med et stjernelag av musikere satt sammen for anledningen. I etterkant reiser bandet videre til Oslo for å spille på Riksscenen

Med Kjempe-Jo byr Lars Jakob Rudjord på en intim, spennende og engasjerende konsertopplevelse, hvor gammelt møter nytt, og en tradlåt eller to fra Tovdal flettes sammen med Rudjords egen musikk. Kanskje blir det også fortalt en skrøne eller to fra 1800-tallets Agder.

«Jeg er kjempeglad for å være her hjemme når jeg skal vise fram denne musikken for første gang. Det føles trygt og godt.»

Under Farsund Folk Festival skal Kjempe – Jo fremføres i Festsalen på Husan, lørdag kl. 18.00. Festivalen har i mange år brukt Husan til Cancelliradens Bal, andre danseforestillinger og konserter.  Salen er kjent for å være en av Norges vakreste, men og har også landets beste dansegulv.

«Vi gleder oss til å ta i bruk den vakre festsalen til et helt nytt konsertkonsept, og er glad for at det er nettopp Lars Jakob som står for ur – fremføringen av sitt eget verk på Husan, Dette må jo bli en flott dobbelt premiere, sier Ann Helen Erichsen»

«Jeg vokste jo nærmest opp med å spille i festsalen på Husan, og dette er første gang på mange år at jeg spiller konsert der. Alt er liksom rett med å ha premiere der – flygelet, akustikken og bildene til pappa.»

Billetter til forstillingen legges ut for salg fredag 11. juni kl. 10. Det blir begrensede antall plasser.

Lars Jakob Rudjord – piano, keyboards
Johanne Flottorp – hardingfele
Katrine Schiøtt – cello
Jakop Janssønn – perkusjon

Bilde Lars Jakob Rudjord

Lars Jakob Rudjord // Kjempe – Jo

17. februar 2022 19:00 – 20:30

Lars Jakob Rudjord

Lars Jakob Rudjord - foto Manneraak
Pianist og komponist bosatt i Farsund. Han har gitt ut tre kritikerroste album: Clockwork (2013), Indiepiano(2016) og Let Tomorrow Be Better (2020). Han har skrevet flere bestillingsverk, blant annet til Nordsjøfestivalen i Farsund, Nordisk Samtidspoesifestival og...