FSQ-1-hires

Jubileumskonsert

24. august 2023 19:30–21:30

kr 400

I alle våre 25 år som festival, har vi arbeidet for å løfte fram folkemusikken fra Agder, og dette skal vi markere på storslagent vis i årets åpningskonsert! Vi byr på to avdelinger og et stjernelag av musikere, og hele kvelden står Agder-musikk i fokus.

Første avdeling – Agdermusikere møtes igjen!

Vi samler folkemusikere fra Agder som på ulike måter har vært en del av festivalen gjennom våre 25 år. Helt siden vi arrangerte vår første festival i 1999, har vi også arrangert kurs i folkemusikk og folkedans. Mange unge håpefulle fått lære, prøve og blomstre under kyndig veiledning av blant annet Vegar Vårdal. Mange som har vært på kursene våre opp igjennom har nå vokst opp til å bli profesjonelle utøvere! Noen av disse får du oppleve i første del av åpningskonserten. Kanskje får vi også besøk av noen unge danserspirer?

Medvirkende:

Torhild Larsen Nygård (sang)
Ådne Svalastog (tangenter)
Lisa Haugeland (fele)
Johanne Flottorp (hardingfele)
Vegar Vårdal (feler)
Ånon Egeland (hardingfele)
Frode Nyvold (vokal)
Birger Mistereggen (trommer)
Lista trekkspillklubb
Farsund shantykor
Nina Byttingsmyr (hardingfele)
Danseelever fra Farsund kulturskole: Mariell Sikveland, Oda Sudland, Alva Smesland Ringdal, Liyana Gabrielsen, Sofie Huseby Pedersen, Erika Frestad Eilertsen

Andre avdeling – Bestillingsverket Kystnært med Guro Kvifte Nesheim & Floating Sofa Quartet

I Kystnært møtes et stjernelag av tradisjonsmusikere fra fire nordiske land for å dykke dypt inn i sine felles musikalske tradisjoner, og framføre musikk fra kystområdene på sitt eget, gnistrende vis. Farsund Folk Festival er stolte over å være med å realisere dette bestillingsverket, og ikke minst presentere premieren på årets festival!

 

Historisk har folkemusikken vært tydelig preget av internasjonale handelsreiser, og det finnes mange musikalske likheter mellom nabolandene i norden. I 2021 spilte den norske hardingfelespilleren Guro Kvifte Nesheim i Farsund, og ble bevisst på at mange av de slåttene hun har vokst opp med, faktisk var musikk fra kysten. Samme år steppet hun inn som vikar i Floating Sofa Quartet på Folkelarm i Oslo. Gjennom konserten møttes noen av de fremste tradisjonsmusikerne fra fire nordiske land, og begynte å diskutere likhetene mellom musikken fra kystområdene i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Slik vokste idéen om å skape bestillingsverket Kystnært fram, og i august får du høre nordisk kystmusikk slik du ikke har hørt den før!

Floating Sofa Quartet har i ti år arbeidet med nordisk folkemusikk på tvers av landegrensene. Visjonen deres er å sammenføre de nordiske landenes kulturarv, og skape musikk som både bevarer og fornyer tradisjonen. Guro Kvifte Nesheim er en av våre fremste hardingfelespillere, og har gått i lære hos Salve Austenå i Agder. Hun har gitt ut en rekke kritikerroste album med sine egne band GKN5 og Skrekk og Guro, og er ansett som en av de aller fremste utøverne av Agder-musikken. Bestillingsverket har mottatt tilskudd fra Kulturdirektoratet.

 

Medvirkende:

Guro Kvifte Nesheim (NO) – hardingfele
Mads Kjøller Henningsen (DK) – fløyte, svensk sekkepipe
Clara Tesch (DK) – fiolin
Leija Lautamaija (FI) – durspill, trøorgel
Malte Zeberg (SE) – kontrabass

 

Før konserten starter, gjennomfører fylkesordfører Arne Thomassen den offisielle åpningen av Farsund Folk Festival 2023.

Eilert Sundthallen

Eilert Sundthallen ligger i Eilert Sund videregående skole, midt i Farsund sentrum. Vi rigger om den store idrettshallen til en spennende og intim konsertarena, hvor lyd, lys og artister kommer til sin rett. Vi har et hyggelig barområde med servering av mat og drikke.
Les mer